Wyjaśnij dlaczego.
StudentWporzebie: Witam serdecznie Wszystkich,
Przygotowuje się do kolokwium z analizy zespolonej i potrzebuje wyjaśnienia jednego zadania.
Mam powiedzieć czy podane zdanie jest prawdziwe czy nie i wyjaśnić dlaczego.
Pytanie:
∫C zdz = 0, gdzie C jest dodatnio zorientowanym okręgiem {z∊C ; |z| = 1}
(z z całki jest "z kreską na górze")
Wiem, że jest to nieprawda ale nie wiem jak to uzasadnić. Potrafi mi to ktoś objaśnić?
11 sty 19:33
Gray: Najprościej obliczyć:
podstaw: z=eiα ⇒ dz = αeiαdα ⇒ Twoja całka = ∫[0,2π] αdα = 2π2
11 sty 19:40
StudentWporzebie: Gray powiedz mi czy ja coś źle licze bo mi wyszło ze ta całka równa się 2πi
11 sty 19:53
Gray: Jasne, pomyliłem się: dz = ieiαdα ⇒ ... Wychodzi 2πi.
11 sty 20:40