oblicz objetosc stozka
ania: Przekrój osiowy stożka jest trójkątem rownoramiennym o polu 4√3 i ramieniu nachylonym do podst.
Trójkąta pod kątem 60 st oblicz objetosc tego stożka
wiem ze ten trojkąt nachylony jest o 60stopni wiec musi byc rownoboczny a wiec Pole na niego to
a
2√3/4
ale nie wiem jak to ruszyc i zrobic
11 sty 19:32
11 sty 19:36
ania: i tyle ?
11 sty 19:36
Eve: i tyle
11 sty 19:37
ania: jak je zgadnąc xd ?
11 sty 19:38
ania: czyli a=4 i r=2 v=1/3pi*r2*H=1/2pi*22*6+ ? ile to wyjdzie o.o
11 sty 19:45
Eve: co ty piszesz?

jaka jest wysokość stożka?
11 sty 19:47
ania: wysokosc wyszla 6
11 sty 19:49
ania: bo a wyszlo 4 czyli to promien bedzie 2 i z tego pitagorasa twierdzeniem obliczy sie wysokosc
trojkata czyli tez stozka i 6 wyszlo o.o
11 sty 19:51
Eve: przecież 16−4≠36
11 sty 19:53
ania: a nie 12 ?
11 sty 19:55
Eve: a pierwiastek z tego?
a2+b=c2
11 sty 19:56
Eve: b2 oczywiście
11 sty 19:56
ania: aaa no sorry Xd przegrzany mozg haha wyjdzie 12 no bo g*g=36 XD a nie ze pierwiastek z 12 =6
11 sty 19:57
ania: czyli ze 12 ? o.o
11 sty 19:57
Eve: tak
11 sty 20:02
ania: a objetosc jak policzyc co wyjdzie po nie umiem tego pi podstawic
11 sty 20:05
Eve:
π zostaje
11 sty 20:06
ania: czyli 1/3π 2
2*12=4*12=48 v=48

?
11 sty 20:11
Eve: nie policzyłaś
√12
11 sty 20:12
ania: przeciez nie mozna wyciagnac z 12 pierwiastka o.o
11 sty 20:13
Eve: a wyłaczac czynniki przed niego potrafisz?
za chwilę egzamin, obudź się
11 sty 20:14
ania: aa czyli 48/3=16 ?
11 sty 20:14
Eve:
√12=wyłącz mi czynnik przed pierwiastek
11 sty 20:16
ania: 2 pierwiastek z 3
11 sty 20:17
Eve: no to taka liczbe wstawiasz do objetości
11 sty 20:20
max: aa ok
11 sty 20:24
max: czyli V=1/3pi 4*2√3= 8√3 ?
11 sty 20:26
Eve: jeszcze 1/3 i π do tego
11 sty 20:27
max: a no tak czyliiii 2.6 √3 ? wtff
11 sty 20:29
Eve: nie podstawiasz za π nic, zostaje w postaci niewymiernej, kto cię nauczył wstawiac cos za π
11 sty 20:30
max: nauczycielka XD wgl co innego w zeszycie mam wyniki jak w necie i ksiazkach

czyli ile bedzie 1/3* 8
√3
11 sty 20:32
Eve: π jeszcze
11 sty 20:46
Eve:
| 8√3 | |
| π tak będzie ładnie  |
| 3 | |
11 sty 20:47
max: Dziekiii wielkie
11 sty 20:47