funkcja wykładnicza
patkiii: Pomocy! Jak wyznaczać zbiór wartości funkcji wykładniczej

Np. takie zadanie:
Wyznacz zbiór wartości funkcji f(x)=25
x−10*5
x+9
11 sty 19:27
Maslanek: f(x)=(5x−1)2+8
11 sty 19:28
Maslanek: Brr...
f(x)=(5x−5)2−16...
11 sty 19:29
patkiii: Ja to zaczęłam robić tak:
Niech t=5
x i t>0
f(t)=t
2−10t+9
q=−16
ZW
t=<−16,+
∞)
ale nie wiem co dalej
11 sty 19:30
patkiii: Ale jak jest f(x)=(5x−5)2−16 to wychodzi że f(x)=25x−50x+9, czyli inaczej niż w zadaniu
11 sty 19:32
Mila:
f(x)=25
x−10*5
x+9⇔
f(x)=5
2x−10*5
x+9
5
x=t, t>0
f(t)=t
2−10t +9
| | 10 | |
tw= |
| =5, 5∊D zatem najmniejsza wartość w wierzchołku paraboli |
| | 2 | |
f(5)=5
2−10*5+9=25−50+9
f(5)= −16
Zw
f=<−16,
∞)
(5
x−5)
2−16=5
2x−2*5
x*5+25−16=5
2x−10*5
x+9=f(x)
11 sty 20:55
patkiii: Czyli zawsze ZWt=ZWf ? Bo ja myślałam że zbiór wartości równania po podstawieniu jest inny od
naszego początkowego równania
11 sty 21:00