całki
kyrtap: Całka
| | 1 | | 1 | | 1 | |
∫x2arctgx dx= |
| x3arctgx − ∫ |
| x3 |
| dx (dotąd rozumiem tutaj użyli tw. o |
| | 3 | | 3 | | 1+x2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | xdx | |
całkowaniu przez części) = |
| x3arctgx − |
| ∫xdx + |
| ∫ |
| (tutaj już |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 1+x2 | |
tego nie rozzumiem jest jakiś prostszy sposób pociągnięcia tego dalej po całkowaniu przez
części czy ten jest najprostszy

)
11 sty 19:21
Mila:
x
==================
x
3 : (x
2+1)=
−(x
3+x)
======
| | x3 | | −x | |
−x to jest reszta⇔ |
| =x+ |
| |
| | x2+1 | | x2+1 | |
11 sty 19:26
kyrtap: i tak mam postępować jeżeli mam dzielenie wielomianu przez wielomian
11 sty 19:29
Dawid: można też przez podstawianie
11 sty 19:30
Mila:
Różnie postępujemy, jeśli stopień wielomianu w liczniku jest większy niż w mianowniku to
dzielimy.
11 sty 19:31
kyrtap: dopiero przeglądam pierwsze przykłady z tego
11 sty 19:31
kyrtap: ogólnie tak patrzę to trzeba mieć niezłe oko aby to policzyć bo potem wystąpi logarytm w
rozwiązaniu
11 sty 19:34
Dawid: W miarę ćwiczenia oko ma się lepsze
11 sty 19:35