trochę fizyki
barca: wahadło balistyczne służy do pomiaru prędkości pocisków wystrzeliwanych z broni palnej. Jego
głównym elementem jest zawieszony na linach klocek, w którym grzęzną wystrzeliwane pociski.
Gdy pocisk trafia w wahadło, wyhyla się ono z położenia równowagi. Przeprowadza się wówczas
pomiar kąta wychylenia lub wysokości na jaką wzniosło się wahdało. Wykonaj polecenia wiedząc
że długość wahadła liczona od środka do punktu zawieszenia I=1,6m, masa wahadła mw=4kg a masa
pocisku użytego do pomiaru mp=8kg.
a) Oblicz wartośc prędkości pocisku przed uderzeniem w klocek wiedząc że po jego ugrzęźnięciu w
klocku układ odchylił się do pionu o kąt 60 stopni.
b) Oblicz energię kinetyczną pocisku przed uderzeniem w klocek i porównaj ją z energią
kinetyczną układu w momencie gdy pocisk grzęźnie w klocku .
11 sty 19:20
barca: 
12 sty 10:15
daras: wpisz "wahadło balistyczne" w wyszukiwarkę
fizyka.pisz.pl
12 sty 10:28
daras: albo idź do biblioteki−zbiór zadań Kalisz Massalska lub Paczkowski−Fabiański, tylko w tym
drugim jest końcowa odpowiedź, biblioteka już otwarta
12 sty 10:30
gh: Lub poszukaj mature z fizyki na poziomie rozszerzonym poniewaz bylo to jedno z zadan
maturalnych tyle ze nie pamietam z ktorego roku.
13 sty 21:04