Rownanie bezwzgledne .
5-latek: Rozwiaz geometrycznie rownanie |x−1|+|x−3|=2
Nie chodzi mi o rozwiazanie na przedzialach bo to potrafie
Chodzi mi czy jest jakis inny sposob aby to szybciej rozwiazc (z odleglosci punktow
Podejrzalem na woframie i tam jest takie rozwiazania 1≤x≤3
11 sty 19:02
5-latek: Kiedys to tlumaczyl pigor ale nie ma tego niestety
11 sty 19:05
bezendu:
11 sty 19:07
5-latek: Czesc Radku

Chodzi mi bardziej zeby to zrobic bez wykresu
11 sty 19:10
Mila:

Równość |x −1 |+ |x−3| = 2 spełniają liczby, których suma odległości od liczb 1 i 3 jest równa
2.
Ponieważ odległość liczb 1 i 3 na osi jest równa 2, ten warunek spełniają wszystkie liczby z
tego przedziału: <1,3>
1≤x≤3
11 sty 19:15
5-latek: dziekuje CI bardzo za ten rysunek
A np taki przyklad (wymyslam
|x+5|−|x−3|= −6
Dalem zeby bylo minus a nie plus (mozesz to rozwiazac jesli sie da rozwiazac ?
11 sty 19:21
Mila:

Np. tak:
|x+5|=|x−3|−6
f(x)=|x+5|
g(x)=|x−3|−6
x=−4
Spr.
L=|−4+5|=1
P=|−4−3|−6=7−6=1
L=p
x=−4
====
11 sty 20:42
5-latek: dziekuje

czyli nie wszystkie takie rownania mozna rozwiazac na osi . Czasmi trzeba korzystac z wykresu
Dobrze
11 sty 20:49