Logarytmy
asdfghjkl: Zmiana podstawy logarytmu
mam rówanie log
2 3 x log
3 8 = ?
| | 1 | |
zamieniłam pierwsze na log o podstawie 3 i wyszło mi |
| i nie wiem jak dalej to |
| | log3 2 | |
skończyć
11 sty 19:00
Eta:
| | 3 | |
...= log23*log323= log23* |
| =...... |
| | log23 | |
11 sty 19:04
Eta:
2 sposób
..... = log38log23 = log323log23= log333= 3
11 sty 19:08
asdfghjkl: ale nie chodziło mi o to bo podstawę umiem zmienić patrz u góry , tylko co dalej mam zrobić
11 sty 19:26
Eta:
Uprościć te dwa log23 i masz wynik ...= 3
11 sty 19:28