Wyznacz pochodną funkcji
Daniel: Jak w opisie
a) f(x)=(1−x
2)
10
b) f(x)=(5x
3+2x
2−2)
5 //przekształcić to w środku nawiasu, potem do potęgi i znów
przekształcić?
c) f(x)=(x+1)
2(3x−1)
d) f(x)=x
2(x
2−1)
2
11 sty 18:46
Saizou : skorzystaj ze wzorów na pochodną funkcji złożonej
11 sty 18:47
Daniel: W tym pierwszym używam wzoru [f(y)]'=f'*y' ale skąd mam wziąć y?
11 sty 18:51
bezendu:
Chyba sobie żartujesz to podstawy są.
b) y=(5x3+2x2−2)5
y'=5(5x3+2x2−2)4*(5x3+2x2−2)'....
11 sty 18:52
bezendu:
a) 10(1−x2)9*(1−x2)'=...
11 sty 18:52
Daniel: w a) robie tak:
10(1−x2)9*(−2x)=−20x(1−x2)9
Dobrze?
11 sty 19:00
bezendu: oko
11 sty 19:03
Daniel: A ten c) to ten sam wzór plus ten na pochodną z iloczynu?
11 sty 19:11