Procent składany - zadania
Daria: Kwotę 12 000zł wpłacono na lokatę 3−letnią, ale odsetki doliczane były co pół roku. Kwota
odsetek wyniosła w sumie 1513,95zł. Znajdź oprocentowanie lokaty.
Bank proponuje lokatę miesięczną o stałym oprocentowaniu w wysokości 3% i lokatę półroczną o
stałym oprocentowaniu 4%. Która z tych lokat przyniesie większe korzyści po dwóch latach od
jej założenia?
Odsetki, które dopisuje bank do naszych oszczędności, traktowane są przez państwo jako nasz
dochód. Dlatego musimy zapłacić od nich podatek. Podatek ten wynosi w Polsce 20% kwoty odsetek
i jest automatycznie przekazywany przez bank do skarbu państwa po każdym doliczeniu odsetek.
Przypuśćmy na przykład, że złożyliśmy w banku kwotę 1000 zł na lokacie rocznej, której
oprocentowanie wynosi 6%.
Po roku bank doliczy nam 6% odsetek, tzn. kwotę 0,06 • 1000 zł = 60 zł. Jednak 20% tej kwoty
bank przekaże do skarbu państwa. Oznacza to, że do naszych oszczędności zostanie dopisana
kwota, która stanowi 80% należnych odsetek, czyli 0,8 • 60 zł = 48 zł. Można więc powiedzieć,
że jeśli oprocentowanie lokaty wynosi brutto p%, to oprocentowanie netto tej lokaty jest równe
0,8p%.
21 lis 13:30
ggggg:
27 lut 21:59
Eta:
12 000( 1+0,004p)
6= 13 513,95
| | 13 513, 95 | |
(1+0,004p)6= |
| = 1, 1261625 = (1,02)6
|
| | 12 000 | |
to: 1+0,004p= 1,02
0,004p= 0,02
p= 5%
Sprawdzenie:
12 000( 1+ 0,8*0,025)
6=12 000 ( 1,02)
6 =12 000*1,1261625=13 513, 95 zł
czyli odsetki po zapłaceniu 20% podatku "Belki" wyniosły:
1 513, 95 zł ...... ok
27 lut 22:52
stara: cZy jest ktos wstanie mi pomoc z zadaniami
28 maj 18:26