Granica ciągu
Andrzej: | | (n20 + 2)3 | |
limn→∞ |
| |
| | (n3 + 1)20 | |
Ktoś wie jak rozwiązywać tego typu zadania ? Mam to rozpisać z dwumianu Newtona? Siedzę, myślę
i mi to myślenie nie wychodzi

Nie miałem tego typu przykładów i nie wiem jak to ugryźć...
11 sty 18:32
ICSP: Podziel licznik i mianownik przez n60
11 sty 18:33
Andrzej: i robić to z granicy typu e?
11 sty 18:39
ICSP:
11 sty 18:47
Mila:
| | n60+....+8 | |
limn→∞ |
| =1 |
| | n60+....+1 | |
11 sty 18:52
Andrzej: | | e6/n20 | |
Nie mogę korzystać z granicy typu e, gdyż w finalnym wyniku |
| |
| | e20/n3 | |
nie mogę użyć twierdzenia że lim a/b= lima / limb ?
11 sty 19:04
Andrzej: | | e0 | | 1 | |
Miałbym wtedy |
| = |
| = 1 |
| | e0 | | 1 | |
Tutaj przynajmniej wiem czemu wynik jest 1 choć może nieświadomie błędnie użyłem jakiegoś
twierdzenia, bo w przypadku tego co Mila napisałaś nie rozumiem skąd wynik 1.
Spieszę więc wertować kolejne czeluści internetu, aby się dowiedzieć i zrozumieć
11 sty 19:16
Mila:
Pierwszy składnik w górnej sumie i dolnej po podzieleniu przez n
60 będzie równy 1, w
pozostałych składnikach będziesz miał wyrazy:
| c | |
| gdzie c to stała a k ∊N i 1≤k≤60 |
| nk | |
Zatem te pozostałe składniki będą dążyć do zera
Rozpisz licznik i wyłącz n
60 to zobaczysz.
11 sty 19:22
Andrzej: Dziękuję Wam bardzo

Już rozumiem

Teraz się to takie proste wydaje...
11 sty 19:27
Mila:
To nie jest typ granicy z liczbą e. Wykładnik nie dąży do infinimum.
11 sty 19:28