Udowodnij...
Blue: Wiem, że to pewnie banalne zadanie, ale jakoś nie mogę na to wpaść...
Udowodnij, że dla każdej liczby naturalnej n podana liczba jest podzielna przez 6.
n(n2−7)...
11 sty 18:18
razor: = n(n2−1−6) = n(n2−1) − 6n = n(n−1)(n+1) − 6n
wniosek?
11 sty 18:19
Mila:
Wskazówka :
n*[(n2−1)−6]=n*(n−1)*(n+1)−6n
11 sty 18:21
Blue: Wśród trzech kolejnych liczb naturalnych jest co najmniej jedna podzielna przez 2 i jedna przez
3. Zatem (n−1)n(n+1) dzieli się przez 2*3=6 no i wiadomo, że 6n jest podzielne przez 6. Zatem
różnica (n−1)n(n+1) =6n też jest podzielna przez 6

11 sty 18:30
Blue: sorry, tam powinno być "−" , a nie"="
11 sty 18:31
5-latek: A co to i wiadomo robi w komentarzu ?
11 sty 18:32
Blue: no bo wiadomo
11 sty 18:35