Jak zastosowac w tym rownaniu
5-latek: mam takie rownanie
|2x−1|=1
Normalnie roziaze je tak 2x−1=1 lub 2x−1=−1
Jednak do rozwiazania tego przykladu mam wykorzystac wlasnosc |x*y|= |x|*|y|
Z tego co moge zrobic to zapisac ze |2x|= |2|*|x|= 2|x| ale to wykorzystac do tego rownania ?
11 sty 18:11
11 sty 18:13
5-latek: Albo 2|x−0,5|=1 Moze byc tak tez ?
11 sty 18:17
5-latek: Tutaj to jest takie dzialanie jak wyciaganie stalej przed wartosc bezwzgledna
11 sty 18:22
Eve: tak, bo I2I=2 zawsze
11 sty 18:32
5-latek: OK?
11 sty 18:43