rozwiąż równanie:
Petrus: rozwiąż równanie:
1 − (2 − (3 − . . . − (2009 − x) . . .)) = 1000
21 lis 13:24
....: mozesz to zapisac jako
1−2−3−...−2009+x=1000
1−2−3...−3009+x=0
czyli ten poczatek mozesz zapisac jako sume ciagu arytmetycznego o roznicy jeden
21 lis 14:10
Bogdan:
Dzień dobry.
Źle wielokropku, to nie jest po lewej stronie 1 − 2 − 3 − 2009 + x
21 lis 14:31
Matematyk: To jest liczba nieparzysta dodatnia, liczba parzysta ujemna
1−2+3−4.....+2009−x=1000
Powstaje 1004 pary, z każdej wynik 1
1+1004−x=1000
5−x=0
5=x
Chociaż niech to eksperci zobaczą.
21 lis 16:06
Bogdan:
Teraz jest dobrze, x = 5
21 lis 19:02