Pochodne
Klaudia: Jaka jest pochodna funkcji
a) y=sgnx
b) y=[x]
11 sty 17:54
asdf: znasz definicje czy tylko potrafisz policzyc?
11 sty 17:55
asdf: pochodna funkcji
y = sgn(x) jest rowna 0, ale nie w zerze.
y=[x] − nie wiem co to za zapis
11 sty 17:56
ICSP: pewnie podłoga
11 sty 17:58
Klaudia: sufit
11 sty 18:01
Klaudia: a w a) to nie powinno być 1?
11 sty 18:01
asdf: no to tak samo, pochodna to zero, ale jej dziedzina to rzeczywiste bez calkowitych
11 sty 18:01
asdf: jesli sgn to signum − znak, to nie. narysuj funkcje
11 sty 18:02
Gląb: O kurcze to ciekawe zadanie !
11 sty 18:02
Klaudia: Wiem że ciekawe i dobrze uczy zrozumienia pochodnej a nie tylko schematu
11 sty 18:11
Klaudia: Jeżeli funkcja w jakimś punkcie nie jest ciągła to nie ma pochodnej w tym punkcie?
11 sty 18:14
Klaudia: Coś takiego znalazłam na necie
"no i moim zdaniem patrząc na wykres jednego i drugiego to pochodna będzie równa zero z
wyłączeniem punktów całkowitych. Ponieważ w punktach całkowitych nie istnieje
A w odpowiedzi jest dla wartości ułamkowych że w punktach całkowitych nie istnieje a dla
pozostałych wartość pochodnej wynosi 1."
To w końcu 0 czy 1?
11 sty 18:18
asdf: może być ciągła (narysuj sobie |x| i oblicz w punkcie 0), ale chodzi o to, zeby nie bylo
ostrzy, tzn. jesli funkcja sklada sie ze zbioru funkcji to na krancu kazdego z "podfunkcji
funkcji" może nie być pochodnej (moze byc, ale nie musi).
wspomniany przyklad:
y = |x|, czyli:
dla x >= 0, y = y
dla x < 0, y = −y
policz sobie pochodne obustronne, zauwazysz, ze sa inne wartosci
11 sty 18:19
11 sty 18:22
asdf: gdzie argumentem nei jest liczba calkowita*
11 sty 18:23
Klaudia: no 1 i −1. Wiem. Czyli w obydwu przykładach pochodną jest 0, tylko że w a) pochodna w 0 nie
występuje a w b) w całkowitych?
11 sty 18:24
asdf: tak,
a: pochodna = 0, dziedzina to R bez zera
b: pochodna = 0, dziedzina to R bez calkowitych
11 sty 18:29
Klaudia: Dziękuje
11 sty 18:42
asdf: Proszę
11 sty 18:56