Rozwiąż równanie trygonometryczne.
Iga: sin(8x+7) + cos(11x+4)=0 Od czego zacząć?
11 sty 17:46
Eve: od rozpisania sin i cos sumy
11 sty 17:48
Iga: Rozpisałam wg wzorow.. i nie widzę co dalej

sin8x*cos7 + cos8x*sin7 + cos11x*cos4 − sin11x*sin4 = 0
11 sty 18:04
Eta:
Proponuję tak:
cos(11x+4)= −sin(8x+7) ⇒ cos(11x+4)=sin(−8x−7)
| | π | |
cos(11x+4)=cos( |
| +8x+7) |
| | 2 | |
| | π | | π | |
11x+4= |
| +8x+7+2kπ lub 11x+7= − |
| −8x−7+2kπ |
| | 2 | | 2 | |
dokończ......
11 sty 18:15
Iga: Dzięki, czyli będzie tak:
| | π | | π | |
3x= |
| + 2kπ + 3 ∨ 19x = − |
| +2kπ − 11 |
| | 2 | | 2 | |
| | π | | 2kπ | | π | | 2kπ | | 11 | |
x= |
| + |
| + 1 ⋁ x= − |
| + |
| − |
| |
| | 6 | | 3 | | 38 | | 19 | | 19 | |
I gotowe?
11 sty 19:17
Eta:
ok

dopisz k∊C
11 sty 19:20
Iga: | | π | |
A czemu z sin(−8x−7) zrobiło się cos( |
| +8x+7)? Chodzi mi o znaki |
| | 2 | |
11 sty 19:22
Eta:
| | π | |
sin(−α)= cos( |
| −(−α))= ...... |
| | 2 | |
11 sty 19:24
Iga: PRZEOGROMNE dzięki!
11 sty 19:25
Eta:
Na zdrowie ...
11 sty 19:26