f.kwadratowa
marta: Mam funkcje postaci x
2 −2x +1 przesunac o wektor 1,3
Ta funkcja to przeciez y= ( x−1)
2 to po przesunieciu bd (×−0)
2+3


Cos jest nie tak
pomozcie
11 sty 17:31
marta: Posze o pomoc
11 sty 17:35
Mila:
Napisz dokładnie treść zadania.
11 sty 17:37
marta: Wykres funkcji f y= x2−2x+1 przesunieto o wektor 1,3 napisz wzor otrzymanej funkcji
11 sty 17:40
Mila:

Po translacji wykresu funkcji f(x) o wektor u=[a,b] otrzymamy wykres funkcji :
g(x)=f(x−a)+b
f(x)=x
2−2x+1
u=[1,3]
g(x)=(x−1)
2−2*(x−1)+1+3⇔
g(x)=x
2−2x+1−2x+2+4
g(x)=x
2−4x+7
Albo tak:
f(x)=(x−1)
2
g(x)=(x−1−1)
2+3
g(x)=(x−2)
2+3
11 sty 17:49
marta: Dzieki za pomoc
11 sty 18:00
Mila:
11 sty 18:05