matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz granicę
kropka:
12x
2
−8x+1
lim x dązy do 1/2
4x
2
−1
11 sty 17:17
Eve:
24x−8
limf'=lim
x→1/2
=
= rozbij na róznicę granic
8x
11 sty 17:21
Hajtowy:
12x
2
−8x+1
0
lim
x→1/2
= [
] = 1
4x
2
−1
0
11 sty 17:56