| 1 | 1 | 1 | 1 | |||||
Wykaż, że prawdziwa jest równość | + | + | +...+ | = 0,48 | ||||
| 2*3 | 3*4 | 4*5 | 49*50 |
| 1 | 1 | 1 | |||
= | − | ||||
| 6 | 2 | 3 |
| 1 | 1 | 1 | |||
= | − | ||||
| 12 | 3 | 4 |
| 1 | 1 | 1 | |||
= | − | to są ułamki proste. | |||
| n*(n+1) | n | n+1 |
| 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | |||||
+ | + | +...+ | < | ||||||
| 2*4 | 4*6 | 6*8 | 2n(2n+2) | 4 |
| 1 | ||
Wyłącz | z każdego składnika i różnice ułamków prostych. | |
| 4 |
| 1 | 1 | 1 | ||||
Czyli wyjdzie | (1− | )< | ![]() | |||
| 4 | n+1 | 4 |
| 1 | ||
1− | <1 ⇔ | |
| n+1 |
| 1 | ||
− | <0 nierówność prawdziwa i komentarz o równoważnych przekształceniach. | |
| n+1 |
Dzięki