Watosc bezwzgledna (rownanie
5-latek: √60x−36−25x2+6=5x
√−(60x+36+25x2+6=5x
√−(5x+6)2+6=5x
−|5x+6|+6=5x (wiem ze √x2=|x| ale tutaj mam √−(x)2 czy moge zapisac ze to jest −|x|?
Dzieki za odp.
11 sty 16:49
asdf: nie istnieje cos takiego:
√−(x)2, ale istnieje:
√(−x)2 lub:
√−x2
w R
11 sty 16:51
razor: √−(x)2 istnieje dla x = 0
11 sty 16:53
asdf: sorry, dla 0 istnieje.
11 sty 16:53
asdf: @razor
o, dzieki
11 sty 16:53
5-latek: Dobrze
Wiec moge zapisac to tak
√(−5x+6)2= |−5x+6|
czy teraz dobrze ?
11 sty 16:59
Mila:
D:
60x−36−25x
2≥0
−(25x
2−60x +36)≥0
| | 6 | |
Spr. czy liczba x= |
| spełnia równanie, bo tylko ona jest kandydatem na rozwiązanie. |
| | 5 | |
L=0+6=6
L=P
Odp.
11 sty 17:01
Mila:
Nie możesz zapisać tak jak podałeś 16:59.
11 sty 17:02
5-latek: Chyba znowu cos namlodzilem
11 sty 17:02
5-latek: Dzieki Milu
Jest to zadanie nr97 przyklad j)
11 sty 17:06
5-latek: A to wynika z dowodu z cwiczenia nr 55 ze
√x2=
√(−x)2=−x
Chcialem wlasna matematyke stworzyc
11 sty 17:14
Mila:
17:14 tylko dla x<0 i dla x=0
11 sty 17:34
5-latek: Dobrze
11 sty 17:38