f.kwadratowa
marta: O jaki wektor nalezy przesunac wykres funkcji f(×)= 2x2 aby otrzymac
a) g(x)= 2x2−2x+4
b) g(x)= 2x2 +2x
c) g(x)= 2x2 + 4x−2
11 sty 16:44
marta: Prosze o pomoc moze Mila ?
11 sty 16:50
razor: | | 1 | | 1 | | 1 | | 14 | |
a) 2x2−2x+4 = 2(x2−x+2) = 2[(x− |
| )2− |
| +2] = 2(x− |
| )2+ |
| |
| | 2 | | 4 | | 2 | | 4 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
b) 2x2+2x = 2(x2+x) = 2[(x+ |
| )2− |
| ] = 2(x+ |
| )2 − |
| |
| | 2 | | 4 | | 2 | | 2 | |
c) zrób sama
11 sty 16:57
marta: A moge po prostu sprowadzic do postaci kanonicznej wyliczajac p i q ?
11 sty 17:09
Mila:
Właśnie razor sprowadził do postaci kanonicznej metodą uzupełniania do kwadratu dwumianu.
Możesz zrobić to inaczej, ale polecam metodę razora.
11 sty 17:41
marta: A z tym wektorem 1,3
11 sty 17:42