Ciągi
77777: Kilka pytań z ciągów.
1. Jak sprawdzić monotoniczność ciągu( czy ciąg jest monotoniczny − jeśli tak to czy jest
rosnący/malejący) ? [dotyczy ciągów arytmetycznych i geometrycznych]
2. Jak udowodnić, że ciąg jest arytmetyczny lub geometryczny ?
Proszę o jak najdokładniejsze wyjaśnienie. Z góry dziękuję za pomoc
11 sty 16:39
77777: @
11 sty 17:16
11 sty 17:17
5-latek: Tam masz wszystko
Ciag jest arytmetyczny jesli a
n1−a
n=r czyli roznica jest liczba
| | an+1 | |
Ciag jest geometryczny jesli |
| =q (czli iloraz jest liczba |
| | an | |
11 sty 17:19
77777: 1. Jak sprawdzić monotoniczność ciągu( czy ciąg jest monotoniczny − jeśli tak to czy jest
rosnący/malejący) ? [dotyczy ciągów arytmetycznych i geometrycznych]
11 sty 17:21
5-latek: arytmetyczny ma byc oczywiscie an+1−an=r
11 sty 17:22
11 sty 17:24
77777: Dziękuję bardzo
11 sty 17:38