Wartosci bezwzgledne liczb
5-latek: Znajdz wartosci bezwzgledne liczb
a) |3+a|=3+a dla a≥−3 lub a−3 dla a<−3
b) ||t||−− wydaje mi sie ze bedzie to |t|
c) |−x2| =|x2| =x2
d) |1+x2| =1+x2 bo to w module jest dodatnie
e) |(x−1)2| =(x−1)2
Przyklad b) jest dla mnie problematyczny .
11 sty 16:29
5-latek: Proszse niech ktos sprawdzi
11 sty 17:15
Eve: IItII=ItI, ItI≥0
IItII=−ItI, ItI<0 fałsz
problem rozwiązany
11 sty 17:26
Eve: lub
t≥0⇒ItI=t⇒IItII=ItI=t
t<0⇒ItI=−t⇒IItII=I−tI=t
11 sty 17:28
Mila:
a)
|3+a|=3+a dla 3+a≥0⇔dla a≥−3
|3+a|=−(3+a) dla a<−3
Wyjaśniam:
(np. a=−5 , mamy 3−5=−2, |3−5|=−(3−5)=−(−2)=2
b)
=|t|=t dla t≥0 lub
−t dla t<0
11 sty 17:30
5-latek: Dzieki

Wiedzialem ze z definicji tylko nie taj jak Ty to napisalas .
11 sty 17:30
5-latek: W przykladzie a) piszac rozwiazanie dla x<−3 nie wiem dlaczego pomyslaem ze tam jest |3−a |
i napisalem liczbe przeciwna do niej
Oczywiscie ma byc dla x<−3 = −3−a
11 sty 17:50