Wyznacz sumę uogólnioną i iloczyn uogólniony indeksowanej rodziny zbiorów
lolo: Cześć siedzę już jakiś czas nad jednym zadankiem i mam problem
Wyznacz sumę uogólnioną i iloczyn uogólniony indeksowanej rodziny zbiorów (A
i)
i∈I, gdzie:
a) I = N\ {0} oraz A
i = {x ∈ R : 0<x<i } dla i ∈ I,
b) I = N oraz A
i = {x ∈ N : max{x, i} = x} dla i ∈ I,
Kombinowałem coś na podstawie postów Triviala i zatrzymałem się przy tym:
a) Zbiór A
i zawiera wszystkie punkty (x, i), które spełniają warunek 0<x<i.
1. A
0 = ∅
2. A
(−i) = ∅, bo 0< x
3. A
i i>0, x>0, i> x
Dzięki z góry za pomoc