Mając dane rówanie okręgów O1, O2, wykaż że mają one dwa punkty wspólne
Fredzia: Mając dane rówanie okręgów O1, O2, wykaż że mają one dwa punkty wspólne, gdy:
a)O1:x2+y2=5
O2:x2+y2−4x=0
b)O1:x2+y2+2x+4y−5=0
O2:x2+y2−6x−4y=0
21 lis 12:25
ula:
{x2+y2=5
− { x2+y2−4x=0 → te równania są połączone jedną klamra robisz odejmowanie
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
= = 4x=5 → x=54
(54)2+y2=5
y2=5516
y=±√554
21 lis 17:11
ula: b)
tak samo zrób b
odejmij jedmo równanie od drugiego wyjdzie ci 8x+8y−5=0
podstaw do któregoś z równań − jest tam trochę liczenia
21 lis 17:23
Fredzia: Bardzo Dziękuję
21 lis 18:36