opis zadania
Helloworld: Witam! Mam delikatny problem, ponieważ nie mogę zrozumieć jak narysować poniższe funkcje:
f: R → RxR, zbiory: A ⊂ RxR, B ⊂ R
Musze podać obraz zbioru A i przeciwobraz zbioru B ponizszego przykładu:
f(x,y) = xy, A=(−1,1]x[−2,2) B=[0,1)
oraz w drugim zadaniu prawie tak samo tylko A ⊂ R, B ⊂ RxR
i przykład fx = <x,x2>, A=(−1,2], B=(−1,1]x(0,4)
Mam totalne zaćmienie. Proszę o pomoc
11 sty 15:48
Helloworld: .
11 sty 16:18
Helloworld: .
11 sty 22:25
PW: Zadanie 1. Dziedzina A składa się z par (u, v), w których u∊(−1, 1] i v∊[−2, 2). Gdyby
przedziały były obustronnie domknięte, to byłby prostokąt o podstawie długości 2 i wysokości
4, o środku symetrii w (0, 0) − iksy mieszczą się między −1 a 1, a igreki między −2 a 2.
Ponieważ przedziały nie są obustronnie domkni\ęte, trzeba jakoś umownie (np. kolorami)
zaznaczyć, które boki prostokąta należą do dziedziny, a które nie.
Obraz zbioru A znajdziemy licząc iloczyn x·y przy uwzględnieniu warunków
−1 < x ≤ 1 ⋀ −2 ≤ y < 2
(chyba trzeba rozpatrywać cztery możliwości − obie ujemne, obie nieujemne, jedna dodatnia,
druga ujemna, dla zera wiadomo).
11 sty 23:03