matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
iga:
obliczyć granicę ciągu o wyrazie ogólnym a
n
=
n
√
2
n
+6
n
+15
19 paź 22:37
Marcin:
z tw o trzech ciągach b
n
=
n
√
6
n
≤
n
√
2
n
+6
n
+15
≤
n
√
3*6
n
=c
n
b
n
= 6 c
n
=6
n
√
3
granice obu to 6 więc granica naszego danego również jest 6
19 paź 22:42