Zbiór, implikacja
bear: Mam zbiór A={x∊R: x2>6x ⇒ x2<9} i mam wyznaczyć jego dopełnienie lecz nie wiem, co oznacza
implikacja w takim zapisie? Proszę o wytłumaczenie.
11 sty 15:29
Gray: To samo co w każdym innym: jeżeli.... to ....
Zbiór A to te x dla których implikacja jest prawdziwa. Ty szukasz tych, dla których jest
fałszywa. Implikacja p⇒q jest fałszywa, gdy p jest prawdą, a q nie. Więc....?
11 sty 15:32
bear: czyli zbiór A=(−3;6)?
11 sty 15:36
bear: Teraz zrozumiałem A'=(−∞;−3>∪(6;+∞)
11 sty 15:41
Gray: OK.
11 sty 16:03