Pole ograniczone
smerfetka:

Oblicz pole ograniczonego krzywymi:
y = lnx
x = 2e
y = 0
ma ktoś na to jakiś pomysł? bo ja wiem tylko jak rysunek zrobić
11 sty 15:15
Eve: a jaka figurę widzisz?
11 sty 15:30
smerfetka: trójkąt prostokątny?
11 sty 15:55
Eve: i nie wiesz jak policzyc pole takiego trójkąta? czy ten rysunek jest tylko symboliczny?
11 sty 15:56
smerfetka: no tak, ale jak mam to zapisać za pomocą całki? co ją ogranicza z góry i z dołu?
11 sty 16:00
Eve: a nie napisałaś, że to trzeba policzyć całką
11 sty 16:02
smerfetka: przepraszam, bo miało tam być właśnie oblicz pole obszaru ograniczonego krzywymi (za pomocą
całek)...
to wiesz jak to zrobić?
11 sty 16:12
Mila:

2e≈2*2,7
y=ln(x)
ln(x)=0⇔x=1
1∫
2e lnx dx=...
Oblicz najpierw całkę nieoznaczoną.
11 sty 16:12
smerfetka: ∫lnx dx = x lnx − x + C
11 sty 16:21
kozak: dziękuję za pomoc
11 sty 16:28
Mila:
1∫2e ln(x) dx =[x*ln(x)−x]12e=
=2e*ln(2e)−2e−[1*ln(1)−1]=
=2e*(ln2+lne)−2e+1=
=2e*(ln(2)+1)−2e+1=2e*ln(2)+1
11 sty 16:31