Granice, de l'Hospital
Freyja: Proszę o pomoc z poniższymi granicami, koniecznie, jeśli można prosić, regułą de l'Hospitala. W
obu wypadkach x dąży do 0 z prawej strony.
lim (1x−cot(x))
lim (1−e−2x)ln(x)
11 sty 14:26
Eve: | | 1−xcosx | | −cosx+xsinx | |
lim |
| =lim |
| |
| | x | | 1 | |
11 sty 15:01
Freyja: mogę się mylić, ale zdaje mi się, że na początku powinien być cot zamiast cos, a to chyba
całkiem zmienia postać rzeczy... D:
11 sty 15:15
Gray: W polskiej matematyce "cotangens" to ctg, a nie cot.
11 sty 15:25
Gray: | 1 | | cosx | | sinx − xcosx | |
| − |
| = |
| =H.... |
| x | | sinx | | xsinx | |
Dalej Ty.
11 sty 15:26
Eve: a myślałam, że to literówka
11 sty 15:29
Freyja: Nie no, racja, mój błąd, studiuję po angielsku, stąd to wynikło, mea culpa. Dzięki piękne
11 sty 15:33