matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Przedziały monotoniczności
;):
Wyznacz przedziały monotoniczności funkcji f(x)=4x
3
+30x
2
−18x+6 f'(x)=12x
2
+60x−18 Δ=60
2
−4*12*(−18)=3600+864=2736
11 sty 14:21
Eve:
łatwiej ci będzie f'=6(2x
2
+10x−3)
11 sty 14:47