PROSTA-postać parametryczna i kierunkowa
Eagle: Prostą o równaniu:
2x−3y+z=0
−3x+2z=−2
zapisać w postaci parametrycznej i kierunkowej
A więc jest to układ nieoznaczony i wyznaczam x,y,z z czego z jest parametrem
Ale jak z tego utworzyć wektor albo punkt który jest potrzebny do znalezienia tych postaci?
11 sty 14:05
Gray: Znajdź rozwiązanie − to już będzie postać parametryczna.
11 sty 14:23
Eagle : ok ale jak znaleźć postać kierunkowa
11 sty 14:28
Gray: Podaj parametryczną to Ci powiem
11 sty 14:36
Eagle: Ok,jako że był to układ nieoznaczony (2 równania,3 niewiadome x,y,z) to z oznaczyłem jako
parametr α
A więc wynik:
y=49+79α
x=23+23α
z=α
11 sty 14:59
Gray: Używaj dużego U pisząc ułamki. Nie sprawdzam; zakładam, że jest dobrze.
Teraz z każdego równania wyznacz α i masz postać krawędziową:
| | x−2/3 | | y−4/9 | |
α= |
| = |
| =z |
| | 2/3 | | 7/9 | |
11 sty 15:11
Gray: *kierunkową.
11 sty 15:12
Eagle: Ok dziękuję bardzo za pomoc☺😊
11 sty 16:39