Graniastosłupy. Bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuję
SCZ: Bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuję
Zad.1
Oblicz pole i objętość graniastosłupa prawidłowego trójkątnego o wysokości podstawy 4
pierwiastek(3) cm o wysokości graniastosłupa 6 cm.
Zad.2
Dłuższa krawędź podstawy prostopadłościanu ma 9 pierwiastek (2) cm długości. Przekątna
prostopadłościanu tworzy z przekątnymi ścian bocznych kąty o mierze 30 stopni i 45 stopni.
Oblicz długości pozostałych krawędzi tego prostopadłościanu oraz długości przekątnej
prostopadłościanu.
Zad.3
Basen ma kształt prostopadłościanu o dł. 25 m i szer. 16m . Jaka jest wysokość poziomu wody
wlanej do basenu jeśli jej objętosć wynosi 320 m sześciennych. ile to litrow ? o ile cm
podniesie sie poziom wody jeżeli dolejemy jeszcze 40 m sześciennych?
11 sty 13:39
dero2005:

zad 1
h
p = 4
√3
H = 6
11 sty 14:16
dero2005:

zad 2
a = 9
√2
n = 9
√2
D =
√a2 + n2 = 18
b = 9
h =
√n2 − b2 = 9
11 sty 14:27
dero2005:

zad 3
a = 25
b = 16
a*b*H = V = 320
| | 40 | |
h = |
| = 0,1 m = 10 cm |
| | 16*25 | |
320 m
3 = 320 000 litrów
11 sty 14:36