pochodna, rozwinięcie
ala: mogłabym prosić o rozwinięcie pochodnej?
y'=(sin2x * sin2x)' = (sinx2)' * sinx2 + sinx2 * (sinx2)'= ...
11 sty 13:12
Marcin:
[(sinx)2]'=
2sinx*sinx'
2sinx*cosx
11 sty 13:20
ala: a nie powinno być tam jeszcze przed ostatnim wierszem sinx2 ?
11 sty 13:27
J:
(sinx*sin2x) = sin4x
(sin4x)' = 4sin3x*cosx = 2sin2x*sin2x
11 sty 13:34
Marcin: Gdzie dokładnie?

Masz mieć tak:
y'=(sinx)
2 * (sinx)
2= [(sinx)
2]'*(sinx)
2+(sinx)
2*[(sinx)
2]'=
2sinxcosx*(sinx)
2+(sinx)
2*2sinxcos= 2(2sincosx*(sinx)
2)
11 sty 13:34
ala: dzięki, mam tak samo

a jeżeli zostawiłabym bez tego ostatniego zapisu, tj.
2(2sincosx*(sinx)
2) to byłby błąd?
11 sty 13:40
Marcin: nie, byłoby ok
11 sty 13:40
ala: okej super

, mógłbyś jeszcze rzucić okiem, czy dobrze zrobiłam?
y=(xsinxarctgx)' = (xsinx)' * (arctgx) + (xsin) * (arctgx)' = cosxarctgx + xsinx *
1x2+1
11 sty 13:43
Marcin:
(xsinx)'=sinx+xcosx
Ty chyba policzyłaś pochodną z sinx.
11 sty 13:49
ala: faktycznie, dzięki Marcin

!
11 sty 13:55
Marcin: Też się teraz tego uczę, nie ma za co
11 sty 13:56