granice
Loka: Proszę o pomoc.
Oblicz granice:
*lim x→1
| | arcsin(5x−5)−5arcsin(x−1) | |
lim |
| =lim |
| | (x−1)3 | |
| | | arcsin(5x−5) | | arcsin(x−1) | |
| (5x−5)−5 |
| (x−1) | | 5x−5 | | (x−1 | |
| |
|
| =0 |
| | (x−1)3 | |
Dobrze?
11 sty 12:21
Loka: Proszę o sprawdzenie
11 sty 12:46
jakubs: | | 0 | |
Z tego otrzymujesz coś takiego [ |
| ] − symbol niezoczony. |
| | 0 | |
11 sty 12:49
jakubs: nieoznaczony*
11 sty 12:54
Marcin: Wyłącz w liczniku (x−1) przed nawias.
11 sty 12:55
Loka: To jak policzyć, żeby wynikiem nie był symbol nieoznaczony?
11 sty 12:55
Loka: Wyłączyłam x−1 i będzie 5−5
11 sty 12:56
Loka: ?
11 sty 12:57
Loka: To jak, jakoś inaczej się robi?
11 sty 13:00
Marcin: | arcsin(5x−5) | | 5 * arcsin(x−1) | |
| * 5 * (x−1) − |
| * (x−1) = |
| 5x−5 | | x−1 | |
| | 5arcsin(5x−5) | | 5arcsin(x−1) | |
(x−1)( |
| − |
| ) |
| | 5x−5 | | x−1 | |
i masz:
| | 5arcsin(5x−5) | | 5arcsin(x−1) | | (x−1)( |
| − |
| ) | | | 5x−5 | | x−1 | |
| |
| ⇒ |
| (x−1)3 | |
| 5arcsin(5x−5) | | 5arcsin(x−1) | |
| − |
| | | 5x−5 | | x−1 | |
| |
| , tak robiłeś? |
| (x−1)2 | |
11 sty 13:04
Loka: *robiłaś

nie, coś mam źle...
11 sty 13:12
Loka: czyli 0 wyjdzie w liczniku?
11 sty 13:14
Marcin: nadal wychodzi nieoznaczony.
11 sty 13:16
Loka: czyli zostawić tak?
11 sty 13:18
Loka: Przepraszam za może głupie pytania, ale nie wiem czy istnieje jakiś inny sposób i czy w ogóle
jest rozwiązanie.
11 sty 13:19
Marcin: a przykład jest na pewno dobrze przepisany?
11 sty 13:21
Loka: Tak, na 100%. Kiedyś była sytuacja, że dwóch z sześciu zadań nie dało się rozwiązać, więc może
i tym razem dostaliśmy taki zestaw od profesora.
11 sty 13:25