matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Granica funkcji kwadratowej..
gierek29183:
Granica funkcji kwadratowej.. Witajcie, mam pewien problem, gdyż nie umiem rozwiązać granicy funkcji kwadratowej przy x−>−2
3x
2
+ 5x − 2
lim
8x
2
+18x +4
gdzie x dąży do −2
11 sty 12:16
zyd:
skorzystaj z
http://pl.wikipedia.org/wiki/Regu%C5%82a_de_l%27Hospitala
l'Hospitala lub poobliczaj delty
11 sty 12:20
Ditka:
3(x+2)(x−
1
3
)
=lim
=
8(x+2)(x+
1
4
)
3(x−
1
3
)
lim
=
1
2
8(x+
1
4
)
x→−2
11 sty 12:27