wartości parametru a, żeby równanie |x+a|=1-||x-2|-3| miało 2 rozwiązania
matek: Dla jakich wartości parametru a równanie |x+a|=1−||x−2|−3| ma dokładnie 2 rozwiązania?
Proszę o pomoc

(liceum)
11 sty 12:12
J:
Wystarczy, aby prawa strona była dodatnia
11 sty 12:26
Gray:

Rozwiąż to zadanie graficznie. Na niebiesko narysowałem funkcję prawej strony. Powinieneś sam
utworzyć taki wykres bez trudu. Wykres lewej strony (różowy dla a=−1) to przesunięcie różowego
o −a. O ile można go przesuwać, aby spełnić treść zadania?
11 sty 12:38
matek: hmm.. czyli a bedzie z przedziałów (−2,0) (4,6)?
11 sty 13:13
Gray: Odwrotnie: (−6,−4) ∪ (0,2), bo |x+a| to przesunięcie |x| o wektor [[−a,0].
11 sty 13:19
matek: no tak, fakt. Dzięki za pomoc
11 sty 13:32
aaaaa: βγγδδδδδπ∞∞∞≥∞Δδ∑⇒⇔
25 lut 18:31