Monotoniczność funkcji
;): Wyznacz przedział monotoniczności funkcji:
f(x)=−x
3+2x
2+x−5
f'(x)=3x
2+4x+1
Δ=4
2−4*3*1
Δ=16−12
Δ=4
√Δ=2
| | 1 | |
Rysunku nie będę rysować ale jest w przedziale od |
| do 1 ramiona paraboli w dół |
| | 3 | |
| | 1 | |
x∊(−∞, |
| ) U (1,+∞)⇒f'(x)<0 to funkcja maleje |
| | 3 | |
| | 1 | |
x∊ ( |
| )⇒f'(x)>0 to funkcja rośnie |
| | 3 | |
Dobrze zrobiłam? Jeżeli nie prosiłabym o poprawieni błędów.
11 sty 11:43
zyd: funkcja nie maleje w sumie monogosciowej
11 sty 11:46
xa:
ale tam jest f(x)=−x3+...
11 sty 11:47
;): Czyli w tym pierwszym przedziale gdzie napisałam że funkcja maleje ma być że rośnie? Jeśli tak
to dlaczego?
11 sty 11:48
;): Chyba zrobiłam całe zadanie źle bo zamiast Δ z tej podstawowej funkcji powinnam obliczyć
| | −b | | −Δ | |
wierzchołek z tego wzoru W( |
| , |
| ) |
| | 2a | | 4a | |
11 sty 11:51
;): Ale w sumie jak patrzę w swój zeszyt do matmy to ten wzór stosowaliśmy kiedy mieliśmy wykazać
że funkcja jest rosnąca
11 sty 11:52
xa:
ale sprawdź czy dobrze policzyłaś pochodną
11 sty 11:55
zyd: korzystasz ze wzoru na wieszchołek tylko w funkcjach kwadratowych xa ma racje masz bład w
pochodnej
11 sty 11:57
;): f'(x)=−3x2+4x+1
11 sty 11:58
J:
źle policzona pochodna ..
11 sty 11:59
J:
teraz jest OK...
11 sty 12:00
;): Czyli teraz mam tako samo zrobić dalszy ciąg zadania jak robiłam wcześniej tak?
11 sty 13:10