planimetria
tyu:
Mam znów pytanie do zadania o poniższej treści.
Obwód trapezu równoramiennego opisanego na okręgu jest równy 16, a przekątna trapezu ma długość
5. Oblicz długość promienia okręgu wpisanego w ten trapez i promienia okręgu opisanego na nim.
tutaj jest rozwiązanie
http://www.zadania.info/d1411/2433168
Dolna podstawa dzieli się na odcinki:
a,
Wiem dlaczego dolna podstawa składa się z odcinka długości "a", ale nie wiem, dlaczego te dwa
| | 8−a−a | |
boczne odcinki mają długość |
| =4−a. |
| | 2 | |
Jeszcze nie wiem dlaczego AC`=4
11 sty 11:31
tyu: czy ktoś pomógłby mi z tymi długościami dolnej podstawy, bo podział na podstawie takiej zasady
jest w innym zadaniu
11 sty 11:49
Eve:
2a+2b=16⇒a+b=8⇒b=8−a
| | a−b | | a−(8−a) | | a−8+a | |
x= |
| = |
| = |
| =? |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
11 sty 12:13
Eve:
AC'=a−4+8−a=4
h z Tw Pitagorasa
11 sty 12:18
tyu: dziękuję. Właśnie wróciłem na forum. Zaraz przeanalizuję to co napisałaś
11 sty 13:09
tyu:

2a+2x=8 /:2
a+x=4
x=4−a
skoro AC`=x+a oraz x=4−a
więc AC`=4−a+a=4
Teraz rozumiem. Dziękuję
11 sty 13:26