Wartosc bezwzgledna nr3.
5-latek: Wiemy ze tak jest :
1. Wlasnie sparwdzic ze wartoasci bezwzgledne licz przeciwnych sa rowne to znaczy :
Dla kazdej liczby xjest |x|≥0 i |x|=|−x|
2. Sprawdzic ze wartosc bezwzgledna dowolnej liczby jest liczba nieujemna
To pojedziemy z definicji wartosci i np wezmy x=5 to |5|=5 bo x>=0 natomist dla x=−5
|−5|=−(−5)=5
bo x<0 .
Teraz chodzi o ten pierwszy podpunkt .
11 sty 11:01
5-latek: Podpowie ktos z pierwszym ?
11 sty 11:22
5-latek: Czyli mamy sprawdzic ze |x|=|−x|
11 sty 11:28
5-latek: To jest oczywiste ale jak to sprawdzic pisemnie.
czy moze juz to sprawdzilem robiac 2 podpunkt ?
11 sty 12:50
fanatyk: Ja się tam nie znam, ale może chodzi o to, że wartość bezwględna liczby to jej odległośc na osi
liczbowej od 0
11 sty 12:55
5-latek: Chyba nie o to chodzi
11 sty 12:57
Gray: Uzasadniając tak elementarne własności, jedyne co Ci pozostaje to definicja. Jak
zdefiniowaliście |a|?
11 sty 13:02
5-latek: czesc
Gray
To jest wlasnosc elementarna
|a|=a dla a>=0
|a|=−a dla a<0
11 sty 13:14
Gray: Jeżeli taką macie definicję to widać co i jak trzeba pokazać. Zadanie jest bardzo proste.
11 sty 13:17
5-latek: Powiem szczerze nie wiem jak .
11 sty 13:22
5-latek: NIc nie wykombinuje
11 sty 13:26
Gray: ? Tu nie ma co pisać: patrzysz tak długo, aż zobaczysz odpowiedź. Nie będę Ci tego rozwiązywał
− nie chcę Cię obrażać, a rozwiązanie byłoby obraźliwie proste...
11 sty 13:29
5-latek: Nie szkodzi pisz
11 sty 13:40
5-latek: |a|=a dla a≥0
|−a|= −(−a)= a dla x<0 stad wniosek ze |a|=|−a|
11 sty 14:01
5-latek: To sie naprawde idzie zalamac na tak prostych rzeczach. Normalmie
11 sty 14:15
Gray: Dobrze.
11 sty 14:18
5-latek:
11 sty 14:21
Eta:
|−a|= |−1|*|a|= |a| i to wszystko
11 sty 17:37
5-latek: Witaj
Eta 
Tylko sie nie śmiej ze mnie

Naprwade dlugo sie nad tym zastanawialem
11 sty 17:42
Eta:
Jak będziesz się tak długo zastanawiać

to nie wezmą Cię do
1 klasy podstawówki
11 sty 17:48
5-latek: Ale ja jeszce nie chce isc do 1 klasy
Ja chce byc jeszce u mamy
11 sty 17:52