Wykres ciągu zawarty w paraboli
Kasia: Wykres ciągu zawarty jest w paraboli o wierzchołku W(2,4), przechodzącej przez punkt A(1,5).
Podaj wzór ogólny ciągu. Wyznacz a3 , a6 . Określ monotoniczność ciągu.
Proszę niech mi to ktoś wytłumaczy, albo chociaż skieruje do podobnego zadania dobrze
rozwiązanego...
21 lis 08:31
Kasia:
21 lis 13:40
Kasia: Pomóżcie pliiiis
21 lis 16:45
Kasia: Z wierzchołka obliczyłam postać kanoniczną funkcji, czyli:
y= a ( x − 2 )
2 + 4
Mając drugi punkt należący do wykresu obliczam a:
5 = a ( 1 − 2)
2 + 4
5= a + 4
a= 1
Przekształcam wzór z postaci kanonicznej do ogólnej:
y= 1( x − 2 )
2 + 4
y= x
2 − 4x +4 + 4
y= x
2 − 4x + 8
I co dalej

? Czy to jest wzór ogólny ciągu? Jak mam wyznaczyć a
3 i a
6?
21 lis 17:13
BiebrzaFun : Piszesz wzór paraboli
f(x)=a(x−2)2+4 przechodzi przez A wiec
5=a(1−2)2+4→a=1
f(x)=x2−4x+8
f(n)=an=n2−4n+8
a3=5
a6=20
an+1−an=(n+1)2−4(n+1)+8−n2+4n−8=2n−3>0 dla n>3/2 i n∊N⇒rosnący dla n≥2
21 lis 17:28
ula: wierzchołek jest granicą , najpierw jest malejąca (tak jak parabola) potem dla n≥2 jest rosnąca
21 lis 19:28
BiebrzaFun : spoko,tylko ,że jest jeden wyraz a1
21 lis 19:32
Bogdan:
Z postaci kanonicznej paraboli: 5 = a(1 − 2)2 + 4 ⇒ 5 = a + 4 ⇒ a = 1
Wzór paraboli: y = (x − 2)2 + 4 ⇒ y = x2 − 4x + 8
Wzór ciągu: an = n2 − 4n + 8
a3 = 9 − 12 + 8 = 5, a6 = 36 − 24 + 8 = 20
a1 = 1 − 4 + 8 = 5, a2 = 4, a3 = 5.
Ciąg an nie jest monotoniczny.
21 lis 19:54
BiebrzaFun : Dziękuję w imieniu wszystkich niedouczonych
21 lis 20:03
21 lis 21:05