g. analityczna. styczna do okregu
tomek: napisz równania ogólne stycznych do danego okręgu o i przechodzących przez punkt A jeśli:
o: X2 + y2 +6x +2y +5=0 , A(−2,2)
zupełnie nie wiem jakim sposobem znaleźć to równanie, proszę o pomoc
11 sty 00:20
pigor: ..., np. tak :
x
2+y
2+6x+2y+5=0 /+5 i A=(−2,2) ⇒ x
2+6x+9+y
2+2y+1= 5
⇔ (x+3)
2+(y+1)
2= 5 i A=(−2,2), to jeśli
(x',y')=? − punkt styczności
mamy szukane równanie stycznej
(*) (x+3)(x'+3)+(y+1)(y'+1)=5,
które dla (x,y)=(−2,2)=A przyjmuje postać x'+3+3y'+3=5 ⇔ x'+3y'= −1
i z równaniem okręgu daje układ : x'= −1−3y' i (x'+3)
2+(y'+1)
2= 5 z
którego obliczysz sobie 2 punkty styczności (x',y') i podstawisz je
do (*) otrzymując szukane proste styczne.
11 sty 02:03
Eta:

o:(x+3)
2+(y+1)
2=5 S(−3, −1) , r=
√5
styczna ma równanie: s: y=ax+b i A(−2,2)∊s ⇒ 2=−2a+b ⇒ b= 2a+2
s: y= ax+2a+2 ⇒ ax−y+2a+2=0
odległość punktu S od stycznej jest równa r=
√5
| | |−3a+1+2a+2| | |
to |
| =√5 |
| | √a2+1 | |
|3−a|=
√5√a2+1 /
2
|9−6a+a
2|=5a
2+5 ⇒ 9−6a+a
2=5a
2+5 lub 9−6a+a
2= −5a
2−5
2a
2+3a−2=0 lub 3a
2−3a+7=0 −−− sprzeczność
a=0,5 v a=−2 to b=3 v b= −2
są dwie takie styczne:
y= 0,5x+3 v y= −2x−2
w postaci ogólnej:
x−2y+6=0 v 2x+y+2=0
11 sty 02:06
tomek: dziękuje Wam bardzo !
11 sty 11:30