Przedstawić liczbę zespoloną w postaci trygonometrycznej. z= -4,2+5,6i
rafal01: Przedstawić liczbę zespoloną w postaci trygonometrycznej.
z= −4,2+5,6i
|z| wyszło 7, cosφ=−35, sinφ=4/5. Jak obliczyć kąt fi z takich dzinwych wartości sin i
cos?
11 sty 00:08
Dziadek Mróz:
z = −4.2 + 5.6i
|z| =
√(−4.2)2 + (5.6)2 =
√49 = 7
| | x | | −4.2 | |
cos(φ) = |
| = |
| = −0.6 → φ ≈ 53o |
| | |z| | | 7 | |
| | y | | 5.6 | |
sin(φ) = |
| = |
| = 0.8 → φ ≈ 54o |
| | |z| | | 7 | |
53
o < φ < 54
o
11 sty 00:14
11 sty 00:18
Gray: Skąd pomysł φ ≈ 53o? Przecież cos jest ujemny, więc nie będzie to ćwiartka pierwsza?
11 sty 13:31
rafal01: Czyli jak to obliczeniowo pokazać, że wychodzi 126,5?
11 sty 14:39
Gray: Dla sinφ=0,8 oraz cosφ=0,6 mamy φ≈(53,5)o. To w ćwiartce pierwszej. Ponieważ u nas jesteśmy w
ćwiartce drugiej, stąd, na podstawie wzorów redukcyjnych, φ→180o−(53,5)o=(126,5)o.
11 sty 14:45