problem z krawędzią boczną
rybson:

W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym cosinus kąta zawartego między sąsiednimi ścianami
bocznymi wynosi −1/9, a krawędź podstawy jest równa
√10. Oblicz długość krawędzi bocznej
tego ostrosłupa.
Odpowiedź to 5.
Z twierdzenia cosinusów obliczyłam h ściany bocznej (padającą na krawędź boczną ostrosłupa) i
wynosi 3. Przekątna podstawy to 2
√5. Co dalej? jak mogę wyliczyć tą krawędź?
10 sty 23:39
xa: cosα=−1/9 ... ciekawe
10 sty 23:56
Ditka:

ΔALB∼ΔCKB, LB z Pitagorasa i dalej z proporcji ( na rys. ściana boczna )
11 sty 00:17
rybson: |LB|=1, |AL|=3 |CL|=x
|LB|/|KB|=|CB|/|AB|
1/
√10/2=x+1/
√10
x=4
x+1=5
I pięknie wychodzi! Oki dzięki wielkie!
11 sty 00:30