| dx | ||
∫ | = | |
| 3+2sinx |
| x | ||
t = tg | ||
| 2 |
| 2t | ||
sinx = | ||
| 1+t2 |
| 2dt | ||
dx = | ||
| 1+t2 |
|
| ||||||||||||||||||||||||
= | = | ||||||||||||||||||||||||
|
|
| 1 | ||
=∫ | dx= | |
| 3+2sinx |
| 1 | 2dt | ||||||||||||
=∫ | * | = | |||||||||||
| 1+t2 |
| 2 | 2 | |||
=∫ | dt=∫ | dt= | ||
| 3*(1+t2)+2t | 3+3t2+2t |
| 2 | ||
=∫ | dt | |
| 3t2+2t+3 |
| 1 | 2dt | ||||||||||||
∫ | * | dt | |||||||||||
| 1+t2 |
| 2 | ||
∫ | dt | |
| 3+2*2t |
| 1 | 2 | |||||||||||
* | = | |||||||||||
| 1+t2 |
| 1*2 | 2 | |||||||||||||||||||||
= | = | = | ||||||||||||||||||||
|
|
| 2 | ||
= | w tamtym zgubiłam jedną 2 w iloczynie. | |
| 3+3t2+4t |
| 1 | 2 | |||||||||||
* | = | |||||||||||
| 1+t2 |
| 1 | 2 | |||||||||
= | * | = | ||||||||
| 1+t2 |
| 1 | 2 | |||||||||
= | * | = | ||||||||
| 1+t2 |
| 2 | ||
= | ||
| 3t2+4t+3 |