To jeszcze jedno
2/ W równoległoboku ABCD dane są miary kątów;
miara kata ABD= 30o i miara kata CAB = 15o.
Wyznacz miarę kąta DAC.
To zad. możesz rozwiązać i jutro , nie musi być dzisiaj
wyszło mi że
α=3β a to 5 to za nic nie chce wyjsc ale jeszcze poprobuje
Popracuj jeszcze , to łatwe zadanie
już pisze rozw
| 1 | ||
γ=90− | β
| |
| 2 |
| 1 | ||
90− | β=180−α+β 2β+α=180
| |
| 2 |
| 1 | ||
−1,5β=90−α β+ | α=90
| |
| 2 |
| 1 | ||
−1,5β=β+ | α−α
| |
| 2 |
| 1 | ||
−2,5β=− | α
| |
| 2 |
To jeszcze jedno
2/ W równoległoboku ABCD dane są miary kątów;
miara kata ABD= 30o i miara kata CAB = 15o.
Wyznacz miarę kąta DAC.
To zad. możesz rozwiązać i jutro , nie musi być dzisiaj
α=30o
β=15o
180−30o15o=135o
180−135o=45
α+180−α−x−β=x+β
180−2x=2β
−2x=30o−180
−2x=−150
x=75


Nudzi się i wulgaryzmami sie podnieca 

Co do zad. to odp: x = 30o −−−− taki jest poprawny wynik
Idziemy spać , bo "EWA" nie chce spać .
Dobranoc , pomyślisz jutro
Dobranoc
ze mnie
Faktycznie dzięki
można na tej zasadzie że te 2 trójkąty są podobne ?
bo innego pomyslu juz nie bede miec