Ciag
ciacho: Jeśli 1 + 3 + 5 + ... + (2n−1)= n2 to n= ?
Prosze o pomoc nie wychodzi mi cos ...
Trzeba uzyc wzoru na sume ciagu arytmetycznego ?
10 sty 22:13
xa:
pewnie
10 sty 22:22
ciacho: Mozesz go zapisac bo nie wychodzi mi cos moze zle go zapisuje
10 sty 22:34
xa:
Jak zapiszesz całe zadanie
10 sty 22:37
ciacho: Cala tresc
I sa odp np n=246
10 sty 22:41
xa:
i np 1546
10 sty 22:42
asdf:
masz kilka przeksztalcen wzoru, uzyj jak Ci wygodnie.
10 sty 22:44
xa:
a
n w tym wzorze na sumę to gdzie przepadło ? −
10 sty 22:48
asdf: ? przeciez jest.
10 sty 23:57
xa:
chyba śnisz −
10 sty 23:59
asdf: no chyba ty juz dawno powinienes
11 sty 01:23
asdf: eh,
11 sty 01:24
ciacho: Prosze o pomoc to cala tresc zadania
11 sty 09:10
Janek191:
a1 = 1
r = 2
an = 2 n − 1
więc
Sn = 0,5*( a1 + an)*n = 0,5*( 1 + 2 n − 1)*n = 0,5*2n*n = n2
11 sty 09:28