proszę o rozwiązanie
Michał: w ostrosłupie prawidłowym czworokątnym jedna z krawędzi bocznych jest prostopadła do
podstawy a jego najdłuższa krawędż boczna jest nachylona do podstawy pod kątem o mierze 300
Pole przekroju tego ostrosłupa płaszczyzną przechodzącą przez najkrótszą i najdłuższą krawędż
boczą jest równe 32 √3 Oblicz objętość ostrpsłupa wynik to 256
10 sty 22:12
xa:
To sprawdź treść. W ostrosłupie prawidłowym to nie jest możliwe
10 sty 22:35
Michał: treść jest poprawna ale już rozwiązałem
H− krawędż prostopadła do podstawy = I ASI kąt ACS = 30
0
IACI= a
√2
a− krawędż podstawy ABCD − podstawa
przekrój jest trójkątem prostokątnym o kącie ostrym 30
0 − Δ ACS
| | √6a | | 1 | | √6a | |
z Δ ACS obliczam H = |
| PΔACS = 32√3 = |
| |
| *a√2 ⇒ a =4√6
|
| | 3 | | 2 | | 3 | |
H = 8
10 sty 23:19
Michał: ale w poprzednim poście prosiłbym o sprawdzenie zadania
10 sty 23:24
xa:
JEŚLI JEDNA Z KRAWĘDZI BOCZNYCH JEST PROSTOPADŁA DO PODSTAWY
TO OSTROSŁUP PRAWIDŁOWYM NIE JEST
10 sty 23:35
Michał: ale w podstawie jest kwadrat
10 sty 23:56
xa:
chodzi o słowo prawidłowy
10 sty 23:57
Michał: przepisałem tekst prawidłowo może powinno być że w podstawie jest kwadrat a nie powinno być
słowo
prawidłowy dlatego długo zastanawiałem się nad rozwiązaniem
11 sty 00:05