prawdopodobieństwo
ola: Ze zbioru cyfr {1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9} losujemy kolejno dwie cyfry bez zwracania i tworzymy
liczbę dwucyfrową. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że otrzymana liczba jest większa od
35. Bardzo proszę o pomoc. W odpowiedziach jest 29/36 i nie mam pojęcia skąd taki wynik
10 sty 22:09
Eta:
|Ω|=9*8=72
A: wszystkie zaczynające się jedną z {4,5,6,7,8,9}
na drugim miejscu dowolna już tylko z ośmiu( bo losowanie bez zwracania)
jest ich : 6*8 =48
i jeszcze takie: 36,37,38,39
|A|=48+4= 52
10 sty 22:20
ola: dziekuję, też mam taki wynik, widocznie w odpowiedziach jest błąd
10 sty 22:38