Lim
P@weł: Witam! Potrzebuje pomocy w podanym przykładzie oraz sensowne objaśnienie. Dzięki
10 sty 22:05
Basiek: Wyciągnij w liczniku i mianowniku n
3 (a więc najwyższą potęgę), skróć i zobacz, co wtedy
wychodzi. Poza tym, do czego dąży n?
10 sty 22:06
5-latek: Jesli n to pewnie do ∞
10 sty 22:09
P@weł: Zapomniałem podać polecenie zadania : Oblicz granicę.
W liczniku moge zrobic na zasadzie obliczenia miejsc zerowych i skorzystac z wzoru :
a(x−x1)(x−x2) ?
10 sty 22:14
P@weł: ?
10 sty 22:22
Basiek: Nie, nie. Nie wiem, co próbujesz osiągnąć. Nie o to tu chodzi.
Masz pewien wzór, pewną relację, odwzorowanie (nie krzyczcie, jeśli użyłam słów źle!) i ktoś
się pyta, co się dzieje z tym czymś (całym) gdzieś tam przy n−>+
∞, czyli gdzieś daleko daleko
w nieskończoności.
Nie podstawisz do tego nieskończoności, bo wyjdzie Ci coś mocno abstrakcyjnego. A na koniec
symbol nieoznaczony. W przypadku tego typu (wielomian/wielomian) wyciągasz najwyższą potegę,
która występuje w obu wielomianach. I robisz to samo w liczniku i mianowniku. A potem je
skracasz. Potem rozważasz, jak zachowuje się to wyrażenie po Twoim przekształceniu.
http://www.analizamatematyczna.enhost.pl/TeoriaGranic/grcg22.htm − typ 4 − z przykładami.
10 sty 22:29
P@weł:
| | | |
= |
| = |
| | | | 1 | | 5 | | n3*1 + n3 * |
| + n3* |
| | | | n2 | | n3 | |
| |
dobrze? co dalej?
10 sty 22:43
Basiek: | | n3 | |
po prostu wyciagnij |
| . Co Ci wtedy wyjdzie? |
| | n3 | |
10 sty 22:45
10 sty 22:48
P@weł:
nie wiem czy dobrze, pomozesz rozpisac?
10 sty 22:56
P@weł: Dobra, a dlaczego wychodzi wynik : 0 , a kiedy jest tak ze wynik wychodzi czasem : 0 lub ∞
lub tez bywa wynik z litera : e ?
10 sty 23:00
Basiek: Mila zrobiła to troszkę inaczej, niż ja zaproponowałam, ale oczywiście dobrze za wyjątkiem
| | 2 | |
drobego chochlika w liczniku ma być |
| .  |
| | n2 | |
Ciągnąć to, co zrobiłeś − mianownik jest okej, licznik musisz dokończyć.
po skróceniu wszystkie czynniki wielomianu dążą do 0, za wyjątkiem 1 w mianowniku. Tak naprawde
mamy wiec:
| | 0 | |
[ |
| ], czyli granica równa jest 0. |
| | 1 | |
10 sty 23:03
P@weł: Pomozesz rozwiazac pozostałe

2) lim(
√n2+3n+4 −n)
10 sty 23:18
Basiek: Ojej, ja tego nawet nie pamiętam, szczerze mówiąc.

Proponuję zerknąć do linku. Tam naprawdę wszystko jest. A ja muszę tymczasem znikać do własnej
nauki.
PS Wydaje mi się, że trochę źle uczysz się matematyki. Bez złośliwości: najpierw musisz mieć
jakąś podstawową wiedzę, potem możesz trzaskać zadanka. Dzisiejszą noc poświęciłabym na
wiedzę. Dobranoc
10 sty 23:21
P@weł: Ktoś?
10 sty 23:27
Lukas:
mnożenie przez sprzężenie
10 sty 23:28
Mila:
Mogłabym rozwiązać, ale najpierw napisz granice :
10 sty 23:30
Eta:
1/ g=0
2//g=0
3/g=e
4/g=e
2
10 sty 23:39
Lukas:
1/ g=0
2//g=0
3/g=e
4/g=e2
10 sty 23:41
Mila:
To miał napisać Paweł , dałam te przyklady ponieważ nie wiedział dlaczego granica
z godz.22:48 jest równa 0.
10 sty 23:47
P@weł: Mila to jak pomozesz w reszcie zadan?
10 sty 23:55
Mila:
Zrozumiałeś te proste granice, które podałam?
10 sty 23:56
Mila:
| | (√n2+3n+4+n) | |
2) =lim n→∞ (√n2+3n+4−n)* |
| = wzór skróconego mnożenia |
| | (√n2+3n+4+n) | |
| | (n2+3n+4−n2) | |
=lim n→∞ |
| = |
| | (√n2+3n+4+n) | |
| | (3n+4) | |
=lim n→∞ |
| = wyłączam n w liczniku i mianowniku |
| | (√n2+3n+4+n) | |
| | | |
=lim n→∞ |
| = po uproszczeniu |
| | n*(√1+(3/n)+(4/n2)+1) | |
| | | |
=lim n→∞ |
| =...? |
| | (√1+(3/n)+(4/n2)+1) | |
Teraz napisz ile wynosi ta granica
11 sty 00:03
11 sty 00:05
P@weł: w tych 1 i 2 to rozumiem ze jesli mamy ułamek np .
| 5 | | 2 | |
| , |
| czy inny z "n" w mianowniku" to zawsze to dazy do zera |
| n3 | | n2 | |
| | 1 | |
a w 3 i 4 to wynika z wzoru : e = lim(1+ |
| )an |
| | an | |
11 sty 00:11
5-latek: Jest to wydawnictwo Greg (biala seria )
11 sty 00:11
Mila:
I jeszcze 00:3 napisz szybko , bo idę spac.
11 sty 00:13
P@weł: W czwartej linijce nie powinno byc w mianowniku:
| | 1 | |
n2(√1+(3/n)+(4/n2) + |
| ) |
| | n | |
wtedy by sie zgadzalo z trzecia linijka
11 sty 00:19
P@weł: 5−latek , nie potrzebuje kupowac ksiazki, bo to zadania na jendnorazowy test
11 sty 00:20
P@weł: chce po prostu zrozumiec zadania
11 sty 00:20
P@weł: w 00:3 w liczniku 3 dazy do 3 a ułamek dazy do zera bo w mianowniku jest "n" a z tym
pierwiastkiem w mianowniku nie wiem jak
11 sty 00:23
P@weł: 
11 sty 00:25
P@weł: 
?
11 sty 00:30
P@weł: 

?
11 sty 00:40
Lukas: ok
11 sty 00:41
P@weł: lukas co ok?
11 sty 00:44
P@weł: bardzo prosze o sprawdzenie tego co napisalem o 00:19
11 sty 00:46
P@weł: 
?
11 sty 01:04
Mila:
W czwartej linijce ma być jak napisałam.
√n2=n
Ostatnia linijka
| | 4 | | 4 | |
(3+ |
| )→3 bo |
| →0 dla n→∞ |
| | n | | n | |
Mianownik:
| | 3 | | 4 | |
[√1+(3/n)+(4/n2)+1]→2 bo ( |
| →0 dla n→∞) i ( |
| →0 dla n→∞) więc zostaje w |
| | n | | n2 | |
mianowniku
(
√1+0+0+1)=2
11 sty 16:52