pochodne z funkcji
mist: Witam,
potrzebuję pomocy w pochodnej:
y'=(ax+b)
6=6ax+b
5 + (ax+b)' = 6ax+b
5 + ... ( który wzór, f(x)'+g(x)', czy też na mnożenie?

)
z góry dziękuję za pomoc.
pozdrawiam.
10 sty 22:04
Eta:
y'=6(ax+b)5*a
10 sty 22:06
xa: y'=6(ax+b)5*a
10 sty 22:07
mist: można jakoś jaśniej

?
10 sty 22:07
mist: już zrozumiałem, taka głupota, dzięki
10 sty 22:14
mist: moglibyście jeszcze zerknąć na ten przykład?
y'=((3x+2)
√1−x )'=(3x+2)'*{1−x} + (3x+1) * (
√1−x )' = 3
√1−x + (3x+2) *
12√1−x *
(1−x)' = 3{1−x} + (3x+2) *
12√1−x
możecie zobaczyć, czy dobrze rozwiązałem? jeszcze jestem trochę zielony..
10 sty 22:41
xa:
...sprawdź raz jeszcze pochodną z tego pierwiastka
10 sty 22:46
mist: czyli na końcu będzie jeszcze *(−1), dobrze rozumiem?
10 sty 22:49
xa:
−
10 sty 22:52